^
logo
  
  
  
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Get Adobe Flash player

Η Ώρα

Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2024
ΚΔΤΤΠΠΣ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Καιρός

Τεχνικές σωστής ανάγνωσης

Τεχνικές σωστής ανάγνωσεις

H ανάγνωση έχει μεγάλη σχέση με τη ζωγραφική όπως και στη ζωγραφική ξεκινάμε με μολύβι και σχεδιάζουμε και στη συνέχεια βάζουμε χρώμα το ίδιο κάνουμε και στην ανάγνωση.

Για να μπει όμως το χρώμα στην ανάγνωση θα πρέπει το σχέδιο να το έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, δηλαδή θα πρέπει τις δύσκολες λέξεις ή τις λέξεις που μας δυσκολεύουν να έχουμε μάθει να τις διαβάζουμε σωστά και με άνεση και όχι συλλαβιστά.

Είναι γενικός κανόνας ότι όταν τελειώνει η γραμμή δεν τελειώνουμε και εμείς γιατί το νόημα μπορεί να συνεχίζεται στην από κάτω γραμμή. Εμείς σταματάμε μόνο όπου υπάρχει κόμμα και τελεία. Πόσο σταματάμε όμως στα κόμματα και στις τελείες; Ένας απλός τρόπος είναι ο εξής:

Όταν βλέπουμε κόμμα σταματάμε και μετράμε από μέσα μας μέχρι το δύο, ενώ όταν βλέπουμε τελεία σταματάμε και μετράμε μέχρι το τρία. Αυτό μας βοηθάει να πάρουμε ανάσα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Αφού εξασκηθούμε στα κόμματα και στις τελείες σειρά έχουν τα ερωτηματικά και τα θαυμαστικά. Όταν υπάρχει ερωτηματικό στο τέλος της πρότασης θα πρέπει να

ξεκινάμε με την ερώτηση από την αρχή της πρότασης και όχι όταν φτάνουμε στο τέλος και βλέπουμε ξαφνικά μπροστά μας το ερωτηματικό.

Το θαυμαστικό είναι περίεργο, άλλοτε δείχνει ευχαρίστηση, χαρά, ενθουσιασμό ή θαυμασμό και άλλοτε θλίψη, πόνο και λύπη. Γι?αυτό και πριν ξεκινήσουμε να δουλεύουμε την ανάγνωση θα πρέπει να το έχουμε διαβάσει μια φορά στα γρήγορα από μέσα μας για να δούμε εάν μιλάει για κάτι ευχάριστο ή δυσάρεστο έτσι ώστε να βάλουμε και το ανάλογο χρώμα στη φωνή μας.

Όταν έχουμε πρόταση ανάμεσα σε κόμματα, παύλες ή παρενθέσεις, τότε εδώ θα πρέπει να αλλάξουμε την ένταση της φωνής μας, δηλαδή ενώ ξεκινάμε και διαβάζουμε κανονικά μόλις φτάσουμε στο πρώτο κόμμα (παύλα ή παρένθεση) η φωνή μας χαμηλώνει και διατηρείται το ίδιο χαμηλή μέχρι το δεύτερο κόμμα (παύλα ή παρένθεση), αμέσως μετά ανεβαίνει η ένταση της φωνής όπως και στην αρχή της πρότασης.

Τέλος, θα πρέπει να ακολουθούμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματα του κειμένου, δηλαδή εάν κάποιος μιλάει θυμωμένα θα πρέπει και εμείς να βγάλουμε θυμό. Αν αγωνιά θα πρέπει η δική μας φωνή να δείχνει αγωνία ή φόβο.

Καλή εξάσκηση

Μαρία Κονδύλη

                   

 

Επιμέλεια: Μαλούτας Βασίλειος

Copyright © 2024 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ - ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ - ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
Π. Πρόδρομος Ημαθίας
Τ.Κ. 59 031
Τηλ: 23310 95056
email: mail@dim-prodr.ima.sch.gr
Copyright © 2013. Rights Reserved.